Slik kan du forbedre din selvfølelse.

Når sant skal sies er du bra akkurat slik som du er, uansett hvordan du er. Du er spesiell, viktig og verdifull.

Du har sikkert fått med deg trenden om å konvertere deg til en «bedre versjon av deg selv.»  Mange forståsegpåere tilbyr dyre utviklingsprosesser som kan være bortkastet både tid, penger og energi. Hva om du er bra nok akkurat slik du er? Vi opplever alle både oppturer og nedturer. Det er en del av livet. Tillat deg selv å definer dine egenskaper og verdier. Skap dine forutsetninger ut fra disse. Så kan du trene og utvikle ferdigheter du selv ønsker deg. Hva stopper deg?

Det er fort gjort å overse egen tilstand i en travel hverdag, i jaget etter det perfekte. For de fleste av oss er det ofte bortkastet energi å gå all in. Godt nok er vanligvis høy prestasjon og nettopp «godt nok». Det skaper mestringsfølelse og frigir tid og energi til å lykkes med andre oppgaver også.

Henry Fords har sagt: «Om du tror du kan eller tror du ikke kan så har du helt rett.» Har du tenkt over hvem som egentlig bestemmer hvordan du har det? Det er heldigvis du selv. Hva du mestrer eller ei kan du selv sette verdien på. Gjør ditt beste. Da lykkes du med det meste.

Du har faktisk lov til å være fornøyd med tilværelsen selv om du ikke klatrer opp på den høyeste fjelltoppen, eller kaver deg igjennom en militær hinderløype.

Selvfølelse og selvtillit.
Det er fort gjort å blande sammen selvfølelse og selvtillit, eller se dem som synonym. Uten å gå i dype filosofiske betraktninger kan vi beskrive selvfølelse som følelse av og visshet om bekreftet verdi, den jeg er eller værekraft. Hvordan føles det å være meg? Selvtillit kan beskrives som tillit til egen dyktighet og mestring. Det jeg gjør eller gjørekraft. Hva er jeg flink til?

Din selvfølelse trenger næring.
Det er altså opp til hver enkelt å forme både selvfølelse og selvtillit. Ofte er det selvfølelsen som trenger næring. Selvfølelsen er noe alle alltid bærer med seg. Å skape overensstemmelse mellom egne forventninger og forutsetninger er en fin øvelse. «Godt nok» er en fin målestokk. Noen ganger er det skuffelsen eller skammen over å ikke strekke til som demper både selvfølelsen og selvtilliten. Selvsagt er det sundt å gå utenfor komfortsonen og strekke seg mot nye mål. Det er derimot usundt hvis du setter deg urealistiske mål og for store krav til deg selv. I tillegg er det mange som ønsker å gi deg tilbakemeldinger om sine egne oppfatninger om akkurat deg. På sosiale medier er det lett å slenge skit til hverandre og i tillegg gjemme seg bak falske profiler. Mange lar seg støte og tar urettferdig kritikk svært personlig og blir deprimert. La oss slå det fast: «Det er du selv som bestemmer». Hva andre synes og mener er subjektivt og irrelevant når det kommer til stykket. Gjør en vareopptelling på deg selv og finn ut hva som er din bekreftede verdi og dine verdigrunnlag. Så kan du sette deg realistiske personlige mål som øker din egen verdi i dine egne øyne. Gi deg selv ros når du har fortjent det og fokuser på det som er viktig for deg. Du er helt unik, suveren og «limited edition». Det genuine i deg er det som er ekte. Gjør erkjennelser på dette og velg det som gir deg mening, mestring og moro. Du er under utvikling og forbedring hele tiden. Verdsett det og ta bevisste valg på i hvilken retning du vil forbedres.

Føler du deg bra? Fint. Finn ut hvorfor og dyrk det enda mer.
Føler du deg mindre bra? Finn ut hvorfor. Se hvilke muligheter du har og gjennomfør aktiviteter som tjener formålet «deg».

Du er bra akkurat slik som du er, uansett hvordan du er. Du er spesiell, viktig og verdifull. Så det så!

 

Dette innlegget ble publisert i Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.