Hva skaper suksess?

Suksess skapes av begeistring og et inderlig ønske om å oppnå noe. Uansett hva du vil oppnå og hva du ønsker suksess med er det du selv som er ansvarlig. Skal du lykkes med andre må du først lykkes med deg selv, inne i ditt eget hjerte. Vil du lykkes med deg selv er det viktig å ta deg selv på alvor og kjenne etter hvem du er, hva du kan og hva du vil.

Bare for å slå det fast: Det er du som er viktigst i ditt liv. Først når du er ærlig med deg selv, og hjelper deg selv til å trives med deg selv, kan du hjelpe andre og gjøre en forskjell i din omgivelse. Uansett om det er i rollen som leder, medarbeider, forelder, livspartner eller medmenneske. Om du trives uten karrierejag og jakten på gods og gull er helt ok. Det viktigste er at du trives slik du har det.

Hva andre mener og vil at du skal gjøre bør være irrelevant. Alt for mange eksperter vil at du skal strekke deg mot nye mål hele tiden. De mener du bør komme deg utenfor komfortsonen fordi det er der det skjer. Som om vi alle er like og brenner etter å oppnå ekstraordinære resultater. Jeg mener ekspertene tar feil. Vi er forskjellige og har derav forskjellig forutsetninger og forventninger til hva vi skal oppleve og oppnå. 

I «Hvem du er» inngår: Hva gir deg størst mening i livet? Hva er viktigst for deg og hvilke verdigrunnlag er tydeligst? Her er din selvfølelse, din følelse av bekreftet verdi. Den du virkelig er, din værekraft.

I «hva du kan» inngår: Hva mestrer du og hva er du flinkest til. Din kjernekompetanse. Her er din selvtillit, din tillit til egen dyktighet og mestring – din gjørekraft.

I «hva du vil» inngår: Hva synes du er moro og hva gjør deg inspirert og glad. Hva brenner du virkelig for? Hva er din sterkeste drivkraft?

Oppsøk balanse mellom «Jeg er, jeg kan og jeg vil» så har du gode forutsetninger for suksess. Husk at suksess genererer ny suksess. Den gode sirkel. Hvor sterkt ønsker du å være i denne?

De som når sine mål overvinner de problemer de møter på veien.
Å strekke seg mot mål uten å forvente motgang og utfordringer er en stor missforståelse.

Det er viktig å utvikle og utfordre komfortsonen. Når du mestrer noe utenfor komfortsonen kommer komfortsonen etter deg og så blir det komfortabelt igjen. Du har utvidet komfortsonen. ”Gi meg kraft til å godta det jeg ikke får gjort noe med. Mot til å gjøre noe med det jeg kan gjøre noe med – og visdom til å se forskjellen” – Frans av Assisis sinnsrobønn
Utvikling og måloppnåelse krever kraft, mot, visdom og hardt arbeid.
Hva er «hardt arbeid» i våre dager og hvordan forholder vi oss til det?
Skal vi oppnå suksess er hardt arbeid nødvendig. Det er enklere med begeistring. Ovenfor finner du begrepene mening, mestring og moro. Begeistring er: ”Balanse mellom mening, mestring og moro”. Hardt arbeid er i realiteten å kompensere for manglende mening, mestring og moro.

Underveis, når du møter motgang er det enkelt å tenke: ”Det krever for mye av meg. Jeg gir opp. Det var ikke så viktig allikevel.”

En forutsetning for suksess er å stå løpet helt ut. Det å tørre å feile og ta lærdom av feil for å disse med seg videre mot målet. Se muligheter i problemer og løse disse så enkelt som mulig.

Du har sikkert hørt om Thomas Alva Edison. Han fant opp glødelampen i 1879. Han hadde allerede da en haug med oppfinnelser på samvittigheten. Glødelampen var noe han glødet for, for å si det slik. Han sammenkalte forskere og interesserte for å bevise at han fikk elektrisk lys til å virke. Gang på gang mislyktes han og etter hvert ble en del folk lei av dette. Han sammenkalte til nye sensasjonelle fremvisning om sin glødelampe. Etter hvert fikk han streng beskjed om å gi opp da han hadde bevist at han ikke fikk dette til. Edison svarte ”jeg har enda en gang lykkes i å bevise en metode som ikke fungerer. Det betyr at jeg nærmer meg den som vil fungerer.” Han nektet å gi seg og lyktes altså til slutt.

Løsningen er å tenke det, ville det OG gjøre det, om og om igjen.
Se på hvordan barn lærer seg å gå. Det er jo herlig å se et barn reise seg opp selv første gangen, kanskje med støtte av en bordplate eller et bukseben, reise seg opp med fornøyelse, slippe bordplaten eller buksebenet, ta et prøvende skritt og falle på rumpa. Hva gjør barn da? tenker de at ”fillern dette fikk jeg ikke til” – da får jeg bare fortsette å krype rundt resten av livet. Hvordan ville det tatt seg ut? Et samfunn uten stoler og trapper hvor alle krabbet rundt? Nei, barn prøver igjen de, og igjen og igjen. De har et mål om å lære å gå. De ser på oss voksne og større barn som vandrer rundt. Dette vil de lære seg – å mestre. Alle barn når dette målet, hvis de har fysiologiske forutsetningene til det.

Mange av oss går gjennom livet med ønske om å oppnå dette underlige ”noe”. Vi vet det er krevende og det er enklest å utsette det, ikke sant? Vi finner masse dårlige unnskyldninger for å sabotere egen suksess. Når vi så tenker tilbake etter en tid kommer det ”Hva om jeg hadde oppnådd det jeg så inderlig ønsket, men allikevel lot ligge?»

Det som er viktig er å:

Gjøre erkjennelser på egne muligheter og trusler.
Ta eierskap og ansvar for egen tilstand og evt utvikling,
Skriv ned konkrete personlige mål (fokus på hva fremfor hvordan)
Legge strategier (lag en plan og følg den)
Gjennomføre formålstjenelige aktiviteter
Affirmere underveis (positivt selvsnakk).
Avsjekk på hvilken påvirkning dette vil ha på dine omgivelser (økologisk sjekk)

Når vi når mål har vi forandret vår egen lille verden og skapt muligheter for gevinster. Du har sikkert tenkt på hva det vil føre til å nå målet, resultatet av det du har oppnådd. Resultatet er din gevinst. Har du for eksempel oppnådd målet om å ”være flink til å gå på ski” er din gevinst at det blir mer tilfredsstillende å gå på ski. I tillegg blir det aktuelt å konkurrere og sette seg nye mål.
Selve gevinsten er din skatt som du vil ha med deg videre gjennom livet.

Det å tenke det, ville det og gjøre det er for mange en stor utfordring. Å tenke det og se det for seg er enkelt. Å ønske at noe skjer er også enkelt. Når det kommer til å gjøre det er det lett å finne dårlige unnskyldninger for å utsette, ikke sant. Det er aldri for sent, men det kan være på tide.

Du har helt sikkert ikke dårlige evner. Derimot kan det hende at du har dårlige vaner og disse er det mulig å gjøre noe med. Go for it, all in. Gjør ditt aller beste med helhjertet engasjement så skal du se.

”Utrolige ting kan skje hvis begeistring får utvikle seg og brukes som drivkraft” Olav V
Ha mot til å følge din egen pasjon og la begeistring bli en sterk drivkraft.

Lykke til

Dette innlegget ble publisert i Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.