9 utviklende steg for å omsette din lidenskap

Din lidenskap er din sterkeste drivkraft. Den burde i hver fall være det. Du har kanskje flere. Det er ok og det finnes ingen fasit eller rett og galt her. Din lidenskap er rett for deg. Det er derfor den er din lidenskap.

Å sondere i din lidenskap kan være en viktig nøkkel her. Det er sannsynligvis den beste selvutviklingen du kan gjøre. Lidenskap inneholder entusiasme og engasjement. Disse i kombinasjon gir overskudd og fremdrift med gode forutsetningene for å lykkes og trives.

Lidenskap kan være vanskelig å definere og konkretisere da det er en svært personlig opplevelse med en ambivalent tilnærming. Du kan forenkle det gjennom å sondere i dine «Mening», «Mestring» og «Moro». Det du elsker å gjøre gir deg sannsynligvis mening, du er flink til det og du synes det gir glede.

Her følger noen tips for å ta eierskap til og omsette din sterkeste lidenskap:

1 – Finn hva du er flink til.
Hva er du flink til? Du har mange gode evner og ferdigheter. Noen har du hatt med deg hele livet og de er så selvfølgelige for deg at de faller utenfor ditt synsfelt. Kanskje hadde du suksess med oppgaver, gjennom dine drivkrefter, i barndommen eller i ungdommen. Fra arbeidslivet og fritiden. Oppgaver du av en eller annen grunn sluttet med fordi du selv, eller andre, valgte at du skulle gjøre noe annet i stedet.

Det kan være viktige evner og ferdigheter du har glemt, eller tror du har mistet fordi det er lenge siden du har praktisert dem. Bruk litt tid på å se deg tilbake og let frem noe du har gjort som du var flink til. Du er kanskje «litt flink til mye»? Kanskje du er «veldig flink til noe» også? Her er det mye å gå igjennom og du bør nok gjøre dette i flere omganger. Nye evner og ferdigheter vil kanskje dukke opp, eller de du allerede har funnet blir forsterket gjennom situasjoner du kommer på.

2 – Definer verdiene dine.
Dine evner og egenskaper representerer verdiene dine. Disse har du alltid med deg og de er dine sterkeste drivkrefter og inkludert i dine lidenskaper. Dine verdier handler om det som er viktig for deg og hva du verdsetter høyt. Disse ønsker du nok å ha mer av i ditt liv. Som du skjønner er det her snakk om de indre verdiene som gjør deg lykkelig. Penger og materialistiske verdier er ikke med her.

Dine verdier hjelper deg, og styrer, hva du legger til grunn for dine valg. Det er vanskelig å definere og vedlikeholde verdiene dine om du aldri gir dem omtanke. Eller om du tillater at andres behov og ønsker alltid går foran dine egne. Ta deg tid til å dvele over viktige og positive hendelser i livet ditt og hva som ga «mening». Se punkt om høydepunktopplevelser nedenfor.

Definerer du verdiene dine blir du enda mer verdifull både for andre og deg selv. Skriv ned 3 – 5 av de verdiene som er retningsgivende for deg. Disse vil du finne igjen i dine lidenskaper. Fra hvilke egenskaper stammer disse verdiene?

Eksempel: Egenskapen «inkluderende» representerer verdien «inkludering».

3 – Finn dine «hvorfor».
Hvorfor står du opp om morgenen? Hvorfor gjør du det du gjør? Hva ser du frem til å oppleve og utrette? Hva betyr ditt engasjement for deg selv og andre? For hvem gjør du en forskjell? Hvordan beskrives denne forskjellen? Hva gjør det med deg å bety noe positivt for andre? Hvordan kan du få mer av denne opplevelsen? Din lidenskap bør finnes i dine «hvorfor».

Hva ønsker du å oppnå i dag?
Hvorfor ønsker du å oppnå akkurat dette?
Hvordan vil du påvirke at det skjer?

Per Fugelli har sagt «Gi faen og få et bedre liv». Det kan tolkes til å gi faen i hva som kreves av deg innimellom, og gjøre det du selv har lyst til. Sett deg selv høyest fra tid til annen uten at det belaster andre. Kardemommeloven fungerer i praksis også for voksne selv om den kommer fra en barnebok.

4 – Bytt ut dine «må» med «vil».

Det er svært lite i livet vi egentlig må gjøre.
Hvor mange «må» har du med deg i det daglige? Hvilke alternativ har du til disse «må»ene?

Alternativet er å oppsøke friheten til å velge. Mange trenger her en porsjon mot også. Du tror kanskje det er andre som tildeler deg «må»ene og de blir sikkert fly forbanna hvis du velger friheten til å velge – tror du ikke?

Sannheten er at du må ingenting hvis du tillater deg å velge. Kanskje blir en del oppgaver mer lystbetont, nærmest lidenskaplige, om du ser dem som frie valg.

Tenk over det….. jeg MÅ spise tenker du, jeg MÅ trene, jeg MÅ jobbe, jeg MÅ på do ganske ofte, jeg MÅ rydde, jeg MÅ dusje, jeg MÅ da virkelig være snill, eller…Må du egentlig, eller velger du fordi alternativet er dårligere?

Tenk over hva du egentlig må. Er det virkelig noen eller noe som tvinger deg?

Ta tak i en av «må»ene dine og gjennomfør 4 punkter:

1. Hva må jeg? Eksempel: Jeg MÅ rydde.
2. Hvilken gevinst vil jeg oppnå ved å gjøre det?
Det blir ryddig rundt meg og det blir triveligere omgivelser.
3. Hva vil jeg oppleve lystbetont når dette inntreffer?
Jeg (og de rundt meg) blir i bedre humør/glad rett og slett.
4. Omformuler din må-uttalelse og inkluder både hvilken gevinst du vil oppnå ved å gjøre det (2) og hva du vil oppleve lystbetont når dette inntreffer (3).

Jeg VELGER å rydde fordi det blir ryddig rundt meg og jeg blir i bedre humør/glad rett og slett. 

Føles det bedre nå?….Jeg velger å rydde fordi det gjør meg glad.
                                             Jeg velger å rydde fordi det gjør meg glad.
                                                   Jeg velger å rydde fordi det gjør meg glad…. Hmmmm 

Dette gjør at en del må-oppgaver blir mer lystbetont og åpner for din energi mot din lidenskap.

5 – Bli bevisst på hva som trigger deg.

Hva gjør deg glad eller trist? Hva er det som påvirker humøret ditt. Finn de små detaljene som lokker frem følelser i deg, på godt og vondt. Her vil det dukke opp hendelser og personer fra fritid og jobb. Gå tilbake i tid og fundere over hvorfor du har blitt påvirket og hvordan. Hva er bryteren for å slå deg «på» eller endre humøret ditt? 

Hvilke hendelser gjorde deg stolt og glad som tenåring? Hvorfor og hvordan?
Hvilke aktiviteter blir du mest irritert av å bli forstyrret fra? Hvorfor og hvordan?
Hvilke lærere, trenere, ledere og slektninger har du satt mest pris på?
Hva var særegent med disse?
Slike mennesker bør du være sammen med.

6 – Ved økonomisk uavhengighet.

Hva ville du brukt tiden på hvis du var økonomisk uavhengig og hadde ubegrenset med penger?
Hva kan du gjøre mange timer i strekk uten å gå lei?

Hva skal til for at du får rom til å gjøre dette selv uten ubegrenset med penger?

7 – Gjør en vareopptelling på hva du leser og prater om.

Hvilke aviser, blader, blogger og bøker leser du? Hva ser du frem til å lese om? Hvilke tema går igjen? Hva liker du å prate om, når du selv får velge?
Hvorfor bruker du din dyrebare tid på å lese og prate om akkurat dette?

 

8 – Gi deg selv en beskrivelse på din hemmelige drøm.

Hva drømmer du om å oppleve og utrette? Drømmer du om en helt annen type jobb enn den du har i dag? I så fall hvilken? Hvorfor er dette kun en drøm? Hva er din visjon og hva vil du huskes for? Hva skal til for at den blir realiserbar?
Noen drømmer bør forbli drømmer. Du vet nok selv hvilke. Andre drømmer er realistiske og kan virkeliggjøres om du vil nok. Husk at et mål er en drøm med en tidsfrist.
Trenger du inspirasjon eller en god historie? Les boken «Munken som solgte sin Ferrari».

Hvem bestemmer om du når drømmen din?

«Know your passion, follow it, dream it, live it.»

9 – Beskriv dine høydepunktopplevelser.

Beskriv noen av de opplevelsene du har hatt hvor du har følt genuin glede og stolthet over eget bidrag.

Hvor var det?
Når var det?
Hva opplevde du?
Hvem var du sammen med?
Hvorfor klassifiserer du det som en høydepunktopplevelse?
Hva gjorde du?
Hvilke egenskaper benyttet du?
Hvilke verdier representerer disse egenskapene?
Hva er dine styrker i forhold til disse verdiene?
I hvilke miljøer (både jobb og fritid) kan disse egenskapene og verdiene være viktige?

Hvilke mønstre ser du i dine svar?
Hva er de tydeligste opplevelsene, personene, ditt bidrag, benyttede egenskaper, representerte verdier og miljø?

Hvilke lidenskaper utkrystalliserer seg nå?
Hvilke oppdagelser gjør du på hva du «liker» best å gjøre?

Steve Jobs

Mange bruker livet til å gjøre ting de ikke liker og forsømmer de tingene som virkelig er verdt å bry seg om. På slutten av livet ser de tilbake og begynner å angre på at de ikke har gjort ting annerledes. Sørg for at du slipper å angre på ting du ikke har gjort.

Ofte vil dine nærmeste og omgivelsene også nyte godt av din tilnærming til din lidenskap.
Du er helt unik, suveren og ekte. Gjør erkjennelser på dette og hva som gir deg mening, mestring og moro. Dette er din lidenskap. Du er under utvikling og forbedring hele tiden. Verdsett det og ta bevisste valg på hva som er viktig for deg og hvilken retning du vil utvikles. Din lidenskap er rett for deg. Det er derfor den er din lidenskap.

Lykke til.

Ønsker du kontakt? Trykk her

 

Dette innlegget ble publisert i Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.