Hemmeligheten bak et godt rykte

Det handler om å være grei, høflig, snill, omgjengelig og ydmyk. Vis gjerne verden at du er flink og rask uten å være påtrengende og kverulerende. Sørg for å bli og forbli godt likt.

På samme måte som at «all PR er god PR» ikke lenger er en sannhet, må vi også forstå at all oppmerksomhet nødvendigvis ikke er god oppmerksomhet. Dette er en balansegang. Selvsagt er det lov å være synlig og være aktiv i omgivelsene, men det blir sjelden satt pris på om man «tar for mye plass» eller kun «lager lyder». Tenk deg noen ankommer et selskap og folk sier: «Å nei, nå kommer den masekråka igjen». Eller: «Se her kommer hun morsomme igjen». Det er to hvitt forskjellige omtaler om å være godt eller dårlig likt. Det å ha et godt eller dårlig rykte.

De fleste bør kunne forstå de sosiale kodene og være bevisst på hvilket engasjement som er passende. Ta styringen selv og sørg for å ha dialog med de du er trygg på. Gå gjerne i dype diskusjoner men pass da på å unngå at det blir konflikter.

«If you want to be interesting, be interested».

Her er noen tips:

  • Vær ydmyk og vis respekt. Aksepter og bekreft folk slik de er og hva de står for. Du kan selvsagt være vennskapelig uenig med hvem som helst.
  • Vær saklig. Bekreft hva du kan og vær nysgjerrig på å lære mer. Hold diskusjoner på et saklig nivå og unngå å bland inn person og følelser. Da unngår du konflikter.
  • Vær engasjert. Bruk sansene. Lytt, se og kommuniser. Lytt mer enn du selv snakker. For å være interessant må du være interessert.
  • Vær ærlig. Å vedlikeholde løgner er vanskelig. Det enkleste er å være ærlig. Da slipper du å huske hvem du sa hva til. Bare står for sannheten.
  • Vær raus i din dialog og hjelp de du kan hjelpe slik at du beriker dem. Det er nyttig for deg også. Del, gi og få. Du vil alltid få tilbake mer av det du «sender ut».

Sett deg inn i mottakerens ståsted og kjenn på hvordan du ville opplevd din dialog. Både hva som blir sagt, hvordan det blir sagt og med hvilket kroppspråk.

Her er hemmeligheten:

«Du bestemmer selv hvordan du oppleves og oppfattes».

Ditt gode rykte vedlikeholder du selv gjennom din atferd og attityde. Bestem deg for hvorfor du fremstår slik du gjør for dine omgivelser.

Et godt rykte kan rives i filler fryktelig fort og kan ta svært lang tid å bygge opp igjen. Pass derfor på ryktet ditt, for å opprettholde den tilliten folk har til deg.
Den norske rockepoeten Henning Kvitnes sier i en av sine sanger: «Evig eies kun et dårlig rykte.» Et annet ordtak sier «evig eies kun det tapte». Pass på å unngå å tape ryktet ditt, så får både du og de rundt deg det godt. Den største glede man kan ha er å gjøre andre glad. Da blir man jo glad selv også.

Et godt rykte sprer seg og vil gi deg god omtale overfor nye relasjoner. Tillit, troverdighet og respekt er således allerede vunnet. Det å opparbeide et godt rykte er en god investering. Det vil gi deg en positiv selvfølelse også. Positiv fokusering, optimistiske holdninger og gode vaner hjelper deg.

Kardemommeloven fungerer i praksis også for voksne selv om den kommer fra en barnebok.

Tenk deg hvilket rykte ditt eget forbilde har. Hvorfor har vedkommende dette ryktet?

Ta en beslutning på hva folk skal synes om deg og hvorfor. Hva skal så til for at de skal oppleve deg slik du ønsker? Hvilket rykte vil du opparbeide?

Du får nemlig det ryktet du fortjener.

Jeg hjelper deg gjerne.

Dette innlegget ble publisert i Organisasjonsutvikling, Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.