God innsikt gir god utsikt og oversikt

Både innsikt og utsikt kan ha flere betydninger, avhengig av sammenhengen. I det følgende betyr innsikt forståelse og kunnskap. Utsikt betyr her både overblikk og muligheter.

Når du har opparbeidet god innsikt om en problemstilling har du etablert god utsikt og gode forutsetninger for å lykkes.

Innsikt2Å være tydelig og ærlig med formuleringen av problemet og behovet er avgjørende for å fatte gode beslutninger. Løser du feil problem, spiller det ingen rolle hvor dyktig og løsningsorientert du er. Du vil skape en løsning uten verdi og har kastet bort verdifull tid og ressurser.

 

 

Vi står alle kontinuerlig overfor en eller annen problemstilling og behov.

I hverdagen handler innsikt om å få oversikt over ulike problemstillinger og behov. Hva er behovene for de involverte. Hva er teknisk og fysisk mulig. Din beste løsning vil representere en verdiskaping (på en eller annen måte både i arbeidslivet og i privatlivet).

Innsikt kan være forskjellen på suksess og fiasko.

Nøkkelhull4I arbeidslivet får vi ofte høre: «Det er ikke nødvendig med noen analyse (innsikts-prosess). Vi skal bare ha noe enkelt.» Vel, tenker jeg, siden jeg skal løse problemet, trenger jeg å vite hva dette enkle er. Så må jeg spørre, ofte veldig mange spørsmål. Ellers er risikoen stor for at jeg lager feil «produkt» eller på feil måte. Løser jeg feil problem, spiller det ingen rolle hvor dyktig og løsningsorientert jeg er. Min «kunde» får ikke hva han forventer.

 

Bevissthet på hva som er viktig.

Vet du tilstrekkelig er det bare å sette i gang å «skape». Trenger du å vite mere er det derimot nødvendig å undersøke de faktiske forhold ytterligere. Du skaper innsikt.

Å skape innsikt består i å spørre seg selv hva en trenger å vite og hvordan man skal tilegne seg dette. Som man roper får man svar – er det noe som heter. Slik er det også i innsikt. Velg hvem du skal spørre og hvordan du skal spørre. Er det «tante Google» du skal spørre er det også viktig hvordan du spør. Nødvendig informasjon for din suksess er tilgjengelig og det er opp til deg å innhente den. Dette gir deg innsikt.
Det er læring gjennom hele livet og erkjennelsen på dette vil gjøre «reisen» mere lystbetont. Det finnes ingen snarveier til å lykkes. Derimot finnes det utallige eksempler på at vi må gjøre jobben flere ganger fordi vi manglet innsikt. Uansett hvilke problemstillinger du står overfor er det to spørsmål som alltid vil hjelpe deg:

Hva trenger jeg å vite?
Hvordan skal jeg spørre?

Å vite er så mye mer verdifullt enn å anta eller gjette. Å være bevisst på hvilken innsikt som er viktig er grunnlaget for å lykkes. Lytt med både ører og øyne. Det gir deg god innsikt …… og god utsikt og oversikt.

Gjør deg selv interessant gjennom å være interessert.

Utsikt

 Se til å skaff deg god innsikt, så skal du få se på utsikt.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.