Slik kan du helt enkelt bestemme deg og finne drivkraften din.

«I morgon skal eg byrja på eit nytt og betre liv, trur eg» sa Jacob Sande i diktet «Etter ein rangel». I ordlyden ligger det et ønske om forbedring, men mangel på helhetlig beslutning.

Mangel på beslutning er dessverre en begrensning for mange av oss. Vi vet innerst inne hva som vil lede oss til det vi ønsker å oppnå, men vi utsetter eller finner dårlige unnskyldninger for å la det være. Eller, du kan «vente og se». Den enkle seieren er å føle «hurra, jeg slapp». Da vil du ikke nok. Da blir det heller ingen ting av det du egentlig ønsker. Det du «drømmer» om.

Hvorfor gjør du det slik, gang på gang? Fordi vi mennesker er laget slik. Det er tryggest å bli i det gamle, uansett hvor trist og vanskelig det er der. Pussig, ikke sant? Kom deg ut av komfortsonen og «just do it». Hvis du ikke prøver vil du i hvert fall ikke lykkes. Hva om du forsøker? Ja, da kan du lykkes. Mislykkes du den første gangen har du lært noe og har bedret dine forutsetninger for å lykkes ved neste forsøk.

Tenk deg hvordan barn lærer å gå. De prøver og feiler, og prøver igjen. Barn lærer og er under utvikling uten komfortsone. De både våger og vil nok. Når de endelig har lært å gå er selve gåingen en del av deres komfortsone. Flott, ikke sant?

For å dra parallellen til voksenlivet og arbeidslivet handler det om å gi seg ut i ukjent terreng. Å våge å fatte beslutninger, være tydelig på egne ønsker og behov. Ja, kanskje til og med drømmer. Finn engasjementet og drivkraften din.

Erkjenn drømmen din. Er den realistisk? Hvor sterkt ønsker du å oppnå den? Hva venter du på? Tiden er rett akkurat «nå». Bestem deg nå og «Just do it».

Vil du lykkes med deg selv er det viktig å ta deg selv på alvor og være dønn ærlig med deg selv:

  • Hva er det du egentlig ønsker å oppnå?
  • Hvorfor ønsker du å oppnå dette? Hva vil det resultere i?
  • Hvordan vil du oppnå det? Hva skal til for at du oppnår det du ønsker? Hvem har ansvaret?

Et inderlig ønske kan oppleves farlig å strekke seg mot. Tenk om du mislykkes?

Tillat deg selv å si: «Ja, jeg synes det er ukomfortabelt, men jeg gjør det allikevel!» Tillat deg selv, og om nødvendig krev av deg selv, at du gjør det. Lag et notat, send deg selv en sms eller sett opp en oppgave i din kalender og sørg for at du forplikter deg ved at du har startet prosessen. Det er jo helt ufarlig og det er et enkelt krav å innfri.

Belønningen er åpenbar. Det kjennes utrolig tilfredsstillende å bestige et fjell selv om det er slitsomt underveis. Kanskje nettopp derfor.

Du kan helt enkelt bestemme deg og finne drivkraften din!

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.