Ønsket om nå å et hårete mål.

Savner du mestringsgleden og den gode følelsen av å gjøre en forskjell?

Du er ikke alene.

Du har, som de fleste andre, et forbedringspotensial. Gjør noe med det da vel. Når du vil nok får du det til. Det er nemlig deg selv det kommer an på. Uansett hva du vil oppnå er det din egen innsats som er avgjørende. Ja, du kan få hjelp av andre, men det er du selv som har ansvaret.

Ønsket om å nå et hårete mål fortjener å være større enn frykten for å mislykkes!

La oss starte med det viktigste. «Du er bra akkurat slik som du er».

(Foto: Pixabay)

Sammensetningen av våre egenskaper, ferdigheter og selvfølelse er fundamentet i våre forutsetninger og hvordan vi fremstår.

Det er nå allikevel en gang slik at vi er under utvikling hele livet. Fundamentet vårt bør være erkjent trygt og tydelig slik at vi selv velger i hvilken retning vi utvikles.

Mange av oss er flinke til å definere personlige målsetninger og ønskede resultat. Noen kommer dessverre ikke lenger enn å definere hva de egentlig ønsker. Frykten av å mislykkes og frykten over smerten som kreves for å nå ønsket resultat er noen ganger større enn ønsket om å nå målet. Sabotøren i oss er en kraft vi kan «velge å overvinne«.

Å tenke det, ville det og gjøre det er en tretrinns rakett som leder oss til å nå de målene vi ønsker. Selv svært vanskelige mål er oppnåelige for de fleste av oss. Og ja, vi er forskjellige og har forskjellige forutsetninger. Det finnes utallige eksempler på mennesker som har overvunnet barrierer og oppnådd resultat som andre trodde var umulig. Cato Zahl Pedersen sier det enkelt: «Begrensningene sitter kun i eget hode, mulighetene likeså.»

Hva er størst av viljen til å lykkes eller frykten for å mislykkes?
Vil du ha sjansen til å lykkes må du ta sjansen på å feile. Feilene gir deg erfaring og nye muligheter. Kom deg videre mot ønskede resultat fremfor å irritere deg over feil du har gjort. Gjort er gjort ferdig uten angrefrist. Når du feiler er det viktig at feilen er «original», dvs at det er første gangen du begår den.

Når du har gjort ditt aller beste og allikevel mislykkes, har du kun havnet tilbake der du var før du forsøkte. Du har sikkert lært noe på veien og bedret forutsetningene for å lykkes neste gang. Overvinn frykten for å mislykkes. Det verste som kan skje er at du må prøve en gang til. Å mislykkes får svært sjelden andre konsekvenser enn at du går tilbake der du var før du forsøkte.

Frykten for å møte motgang er i de fleste tilfeller overdrevet. Å bekymre seg for noe som kan skje er svært effektiv negativ meditasjon. Tenk deg at du vil mislykkes – hva skjer? Du vil akkurat det – mislykkes. Snu på det og se for deg at du lykkes – hva skjer? Du øker sannsynligheten for å lykkes betraktelig. Du har ingen garanti for at du får det til første gangen, men uansett vil optimistiske tanker utvikle deg positivt. Hvis du velger å utsette eller la det være vil du garantert ikke oppnå det du ønsker. Gjør ditt beste så har du all grunn til å være fornøyd. Nyttig erfaring og økte forutsetninger for å lykkes ved neste forsøk er jo i seg selv å lykkes. Du har utviklet dine ressurser.

Det er essensielt å erkjenne, utvikle, forvalte og benytte dine personlige ressurser på den måten du er best tjent med. DET er den store utfordringen.

Du har alltid muligheter til å oppnå akkurat de resultatene du selv ønsker. Mange gjør dette vanskeligere enn nødvendig. Fokuser både på det resultatet du ønsker og prosessen. Hva, hvorfor og hvordan vil klargjøre mulighetene dine.

Still deg selv spørsmålene nedenfor og la det være rammen for din prosess. Fokuser så på de resultatene du ønsker å oppnå og gjennomfør de aktivitetene du har planlagt. Kun DU bestemmer fremskrittene.

Her er spørsmålene:

1. Hvilke muligheter og ønsker har jeg for å utvikle meg selv og omgivelsene?
(gjøre erkjennelser på egne muligheter og trusler)

2. Hvem har ansvaret for min tilstand og utvikling?
(ta eierskap og ansvar for egen tilstand og utvikling)

3. Hva ønsker jeg å oppnå?
(definere personlige ønskede resultat)

4. Hvorfor ønsker jeg å oppnå dette?
(hva skal det lede til)

5. Hva er suksesskriterier for å oppnå ønskede resultat (hva må innfris for å oppnå det)?
(legg en strategi og lag en plan)

6. Hvilke aktiviteter vil jeg gjennomføre for å oppnå ønskede resultat (prioritere)?
(gjennomfør disse aktivitetene/ iverksette planen)

7. Hvem kan hjelpe meg?
(finn en partner du stoler på som kan hjelpe deg mot målet)

8. Hvordan vil jeg motivere meg selv og rose meg selv (jeg er viktig, verdifull og verdig)?
(affirmasjoner)

9. Hvordan vil min måloppnåelse påvirke mine omgivelser?
(økologisk sjekk)

Din fokus og genuine vilje til å nå ønsket resultat vil lede deg til å lykkes.

Kanskje er det nødvendig å gjøre flere forsøk. Det er i mange sammenhenger helt naturlig.
Hold motet oppe og bestem deg for å lykkes. Det blir lettere etter hvert.

Min selvfølelse er min og bare jeg kan tildele meg den. Forsøk med «Jeg er viktig, verdifull og verdig». Se tidligere artikkel om «selvsnakk«.

Gleden av å nå et ønsket resultat ER større enn frykten for å mislykkes!

Lykke til.

 

Dette innlegget ble publisert i Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.