Slik gir innsikt god utsikt og oversikt

Når du har opparbeidet god innsikt om en problemstilling har du etablert både god utsikt og oversikt med gode forutsetninger for å lykkes.

Å være tydelig og ærlig med formuleringen av problemet og behovet er avgjørende for å fatte gode beslutninger. Løser du feil problem, spiller det ingen rolle hvor dyktig og løsningsorientert du er. Du vil skape en løsning uten verdi og har kastet bort verdifull tid og ressurser.

Vi står alle kontinuerlig overfor en eller annen problemstilling.

I hverdagen handler innsikt om å få oversikt over ulike problemstillinger og behov. Hvilke muligheter finnes og hva er den beste løsningen? Hvorfor er dette den beste løsningen? Hvordan realisere den beste løsningen? Hva er teknisk og fysisk mulig?

Innsikt kan være forskjellen på suksess og fiasko.

Nøkkelhull4I arbeidslivet får vi ofte høre: «Det er ikke nødvendig med noen analyse (innsikts-prosess). Vi skal bare ha noe enkelt.» Vel, tenker jeg, siden jeg skal løse problemet, trenger jeg å vite hva dette enkle er. Så må jeg spørre, ofte veldig mange spørsmål. Ellers er risikoen stor for at jeg lager feil «produkt» eller på feil måte. Løser jeg feil problem, spiller det ingen rolle hvor dyktig og løsningsorientert jeg er. Min «kunde» får ikke hva han forventer.

 

Bevissthet på hva som er viktig.

Vet du tilstrekkelig er det bare å sette i gang å «skape». Trenger du å vite mer er det derimot nødvendig å undersøke de faktiske forhold ytterligere. Du skaper innsikt.

Å skape innsikt består i å spørre seg selv hva en trenger å vite, hvorfor, og hvordan man skal tilegne seg dette. Som man roper får man svar – er det noe som heter. Slik er det også i innsikt. Velg hvem du skal spørre og hvordan du skal spørre. Er det «tante Google» du skal spørre er det også viktig hvordan du spør. Nødvendig informasjon for din suksess er tilgjengelig og det er opp til deg å innhente den. Dette gir deg innsikt.
Det er læring gjennom hele livet og erkjennelsen på dette vil gjøre «reisen» mer lystbetont. Det finnes ingen snarveier til å lykkes. Derimot finnes det utallige eksempler på at vi må gjøre jobben flere ganger fordi vi manglet innsikt. Uansett hvilke problemstillinger du står overfor er det tre spørsmål som alltid vil hjelpe deg:

Hva trenger jeg å vite?

Hvorfor trenger jeg å vite dette?

Hvordan skal jeg tilegne meg nødvendig innsikt?

Å vite er så mye mer verdifullt enn å anta eller gjette. Å være bevisst på hvilken innsikt som er viktig er grunnlaget for å lykkes. Lytt med både ører og øyne. Det gir deg god innsikt …… og god utsikt og oversikt.

Se til å skaff deg god innsikt, så skal du få se på utsikt og oversikt.


Jeg hjelper deg gjerne.

Dette innlegget ble publisert i Organisasjonsutvikling, Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.