Vær så god å bli lykkelig

Har du noen gang tenkt:

”Hvis jag bare…

….får en årslønn på over en million……..eller…….vinner mot mine konkurrenter…..finner en smellvakker livspartner

…………… da blir jeg lykkelig

Alt dette er vel og bra å ønske seg. Problemet er at slike forutsetninger for lykke ofte virker begrensende. Altså ”forbyr” du deg selv å være lykkelig inntil dette har inntruffet. Dessuten er det ingen garanti at du blir lykkelig av å oppnå disse ”kravene” til lykke. Du har kanskje opplevd å bli skuffet tidligere, over noe du har gledet deg til og som ikke svarte til forventningene?


Når du kjenner etter har du kanskje mer enn nok av grunner til å oppleve lykke. Kjenn etter hva du har grunn til å være takknemmelig for. Gjør en øvelse hver kveld og tenk igjennom hvilke 3 opplevelser som gjorde deg mest glad og takknemmelig i løpet av dagen. Start dagen med å tenke igjennom hvilke 3 hendelser du gleder deg mest til å oppleve og hva du vil oppnå i løpet av dagen. Velg de du vet vil gi deg en indre og ekte glede. Du vil kjenne igjen disse hendelsene når de oppstår. Hva er dette, mon tro? ”Yes” – dette er følelsen av å være lykkelig. Start med de små tingene og lev deg inn i de større.
Tillat deg selv å være lykkelig her og nå. Da vil du kjenne deg lykkelig underveis mot de personlige målene du strekker deg mot. Hvor mye er litt opp til egne vurderinger og holdninger.
Et par klargjøringer og tips:

  • Selvsagt har du personlige målsetninger med ønsker om situasjoner du vil oppleve i fremtiden.
  • Selv om du er under utvikling er du både smart, viktig og verdifull akkurat nå. Se https://www.abcorg.no/du-er-bra-som-du-er-eller/
  • Du har all grunn til å unne deg selv å være lykkelig akkurat nå OG når du har oppnådd ditt personlige mål.
  • Slutt med å stille krav til hva du må oppfylle for å kjenne deg lykkelig. Definer personlige mål som du strekker deg mot samtidig som du unner deg å være lykkelig her og nå.

Slik vil din reise mot ditt personlige måloppnåelse bli både enklere og morsommere.

 

Dette innlegget ble publisert i Organisasjonsutvikling, Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.