Hva vil du oppnå i 2014?

«Det avgjørende for å kunne bli et lykkelig menneske, er at det er en selv som har styringen i eget liv» Aristotles

Mange av oss er flinke til å lage handlelister for å få hjem rett ingredienser til familiens måltider. Dette er målrettet og nødvendig for de fleste.

Hva så med å sette mål for deg selv? Har du notert ned en huskeliste for hva som er viktig for deg? Det trengs ikke sier du kanskje, jeg husker da det. Fint, da har gode forutsetninger for å oppnå det du ønsker. Hva om du allikevel glemmer ”noe av det viktigste”?

Du vet, det er lettere å nå et mål når du har bestemt deg for hvor det er.

Det er mange årsaker til at vi fusker med å definere våre personlige mål og hva vil oppnå. Det kan være greit å utsette og ta det senere. Det er da aldri for sent, er det vel? Det kan allikevel være på tide, ikke sant?

Noen mangler rett og slett erkjennelser på muligheter og eierskap til egen utviking. Skal du lykkes med deg selv (og andre) er det lettere når du tar deg selv på alvor. Det er faktisk du selv som er ansvarlig. Rett tidspunkt kommer ikke, det besluttes. Rett tidspunkt er NÅ. Jeg skal bare ….

Velger du å ikke velge, velger du å miste kontrollen. Hvis du går og handler mat uten å vite hva du skal spise er det fort gjort å komme hjem og ha glemt noe. Handle impulsivt og bestemme seg i butikken er selvsagt mulig. Det er da en fare for å glemme ”noe viktig”.

Om du går gjennom livet uten å vite hvor du skal, havner du hvor som helst. Det er snakk om bevisstgjøring, beslutning og gjennomføring. Tenke det, ville det og gjøre det.

Nedenfor får du en prosess som vil hjelpe deg å lage din egen ”handleliste”, ta eierskap til din egen utvikling og tilrettelegge for at du oppnår akkurat det du ønsker. Gjør ditt beste så kommer du i mål, eller la det være og se hvordan det går. Du bestemmer selv.

Du har det kanskje ”bra nok”. Fint, bruk da tiden på noe annet. De aller fleste av oss har derimot godt av personlig utvikling. Svært få av oss har nådd grensen av hva vi er i stand til og de fleste av oss har et potensial for utvikling. 2014 er godt i gang og det er opptil deg selv å gjøre det til et godt år for deg selv og dine omgivelser.

«Begrensningene sitter kun i eget hode, mulighetene likeså.» Cato Zahl Pedersen

Tenk over spørsmålene nedenfor. Vær oppriktig og tenk med hjertet. Skriv ned dine svar og la dette danne grunnlaget for din prosess.

  • Hvordan vil jeg formulere Ønsket Situasjon? (positivt formulert, hvordan jeg vil føle meg når det har inntruffet)
  • Hvordan vil jeg formulere min nåværende situasjon i forhold til Ønsket Situasjon?
  • Hva er forskjellen mellom nåværende situasjon og Ønsket Situasjon?
  • Hvilke av disse forskjellene ønsker jeg å gjøre noe med?
  • Hvilke aktiviteter er nødvendige for å nå Ønsket Situasjon/ hva er mine suksesskriterier?
  • Hvordan vil mine omgivelser påvirkes av at jeg når Ønsket Situasjon?

Her finner du prosessen.

Dette innlegget ble publisert i Organisasjonsutvikling, Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.