Om å ta ansvar for egen tilstand og utvikling

Markus ringte meg for et par år siden. Han var allerede da en meget god gitarist. Han ringte for å fortelle om sine problemer.

Bandet han spilte i skulle spille på en stor festival 4 måneder senere. Noe han så frem imot med skrekkblandet fryd. ”Jeg kan ikke spille gitar lenger på grunn av ulidelige smerter i armene”, fortalte han meg. ”Via fastlegen havnet jeg for et par uker siden hos en fysioterapeut.” ”Seneskjedebetennelse grunnet overbelastning” kalles det. ”Jeg vil jo hele tide utvikle meg som gitarist og har visst tatt i litt for mye”. ”Hva sa fysioterapeuten da”, spurte jeg. ”Han sa jeg skulle spille mindre en periode og daglig gjennomføre et stretching-program”. ”Hvordan har det fungert da”, spurte jeg. Nei, sa Markus, ”jeg har fortsatt å øve og stretching programmet har jeg ikke gjort enda”. ”Jaha sa jeg – hvilken utvikling har du hatt da?” ”Nei, jeg har enda mer vondt og har sikkert ikke blitt flinkere på gitaren”. ”Ja men Markus, det kan da ikke være overraskende”. ”Nei, det var det nå ikke”. ”Ja, ønsker du en endring på dette da”, spurte jeg. Ja mente Markus. ”Jeg vil bli kvitt smerten og øve skikkelig igjen”. ”Hva ønsker du å oppnå da”, spurte jeg. ”Jeg vil bli så flink på gitaren som overhodet mulig”. ”Hvor er du i forhold til dette nå da” fortsatte jeg. ”Jeg får jo ikke øvd på grunn av smertene”. ”Hva vil du gjøre med dette fremover”, spurte jeg. ”Kanskje jeg skal spille mindre og begynne med det stretchingprogrammet”, svarte Markus litt nølende. ”Kanskje det er verdt et forsøk”, sa jeg. ”OK Ingar jeg skal vurdere det”. Jeg ønsket ham lykke til.

En måned senere ringte Markus. ”Hei Ingar, vet du hva – jeg er smertefri i armene og nå spiller jeg for fullt igjen. Jeg gjorde akkurat som du sa og det funka. Takk skar’u ha”. ”Det er deg selv du skal takke”, sa jeg. Jeg ba deg ikke om noe jeg. Jeg stilte deg bare spørsmål og det du gjorde var å gjøre erkjennelser på egne muligheter, ta eierskap til egen tilstand og utviklingsprosess, definere personlige mål, og gjennomføre formålstjenelige aktiviteter. Jeg håper du har gitt deg selv skryt underveis. Det bekreftet han at han hadde gjort. Både kona og barna hans hadde gitt ham tilbakemeldinger på hans økende tilstedeværelse og humør.

Markus hadde uten å være bevisst på det gått igjennom disse 7 punktene:

1. Hvilke muligheter har jeg for å utvikle meg selv?
(gjøre erkjennelser på egne muligheter)
2. Hvem har ansvaret for min tilstand?
(ta eierskap og ansvar for egen tilstand og utvikling)
3. Hva ønsker jeg å oppnå?
(definere personlige mål)
4. Hva er suksesskriterier for å oppnå det jeg ønsker?
(legg en strategi og plan)
5. Hvilke aktiviteter vil jeg gjennomføre for å oppnå det jeg ønsker?
(følg planen)
6. Hvordan feirer jeg delmål og roser meg selv?
(positivt selvsnakk)
7. Hvordan vil min måloppnåelse påvirke mine omgivelser?
(økologisk sjekk)

Han oppnådde akkurat det han ønsket ved selv å ta beviste valg. Tenke det, ville det OG gjøre det.

Dette innlegget ble publisert i Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.