Slik kan du nå dine høydepunkt utenfor komfortsonen

«Livet starter utenfor komfortsonen»?!  Ja, for mange er nok det riktig. For andre er det derimot fryktelig skummelt.

Komfortsonen er det mentale området der vi kjenner at vi har full kontroll over situasjonen.

 

Noen søker utfordringer hele tiden og  «jakter» på anerkjennelse. Andre synes det trygge og det vante er mest behagelig. Vi mennesker er forskjellige og for mange er det viktig å utvikle seg. Lære nye ting, mestre nye ting, oppleve nye ting. Hvis vi hele tiden gjør de samme tingene som vi kan gjøre på autopilot kan det bli kjedelig. Mange av oss søker derfor utfordringer utenfor «komfortsonen» og vil ha adrenalinkicket det gir. Det kan være tilfredsstillende å oppnå og oppleve noe nytt. Det å få det til. Å gjøre det umulige mulig. Da er det nødvendig å våge og ville nok.

Trygghet og kontroll

Det er i komfortsonen vi kjenner oss trygge. Vi har kontroll over livet og vi vet hvordan vi skal agere i de fleste sammenhenger. Man kan kalle seg «proff» innen dette området.  Gjennom å trå utenfor komfortsonen utvides denne og vi utvikles som mennesker.  Det kreves dog at vi våger å mislykkes og at det er verdt det.

 

Det er lett å bli fast i rutiner og vaner uten å våge å strekke seg mot nye høydepunkter, selv om det egentlig er det man ønsker. Man mangler kanskje motet og er redd for å mislykkes. Det er lite spenning og utvikling i det daglige hvis vi er passive og lar være å strekke oss mot de målene vi ønsker å nå. Når vi gjør noe nytt og utfordrende som til og med kan oppleves ubekvemt skjer det noe. Det kan kjennes ubehagelig men man vokser som menneske og får gode holdninger og vaner som blir en drivkraft for personlig utvikling.

Ta skrittet utenfor bekvemligheten

Mange av oss går utenfor komfortsonene rett som det er, kanskje uten å tenke over det. Eksempelet er å holde en presentasjon eller en tale foran en gruppe mennesker. Kanskje på et annet språk enn morsmålet. Dette kan oppleves som en utfordring man blir nervøs av og når det nærmer seg skulle man helst slippe. At man blir nervøs gjør at man skjerper sansene og blir bedre rustet til å lykkes. Etterpå vil det føles som en lettelse og det er med stolthet man forlater podiet. For en lærer, prest, politiker eller en profesjonell foredragsholder oppleves dette som dagligdags og trygt. Denne tryggheten utvikles over tid og jo flere ganger man har gjennomført det jo enklere blir det. For å komme dit må man gjennom de nervepirrende første gangene. Det handler om å våge å ta steget utenfor bekvemligheten og komfortsonen.

 

Tenk deg hvordan barn lærer å gå. De prøver og feiler, og prøver igjen. Barn lærer og utvikles uten filter, frykt og komfortsone. De både våger og vil nok. Når de endelig har lært å gå er selve gåingen en del av deres komfortsone. Flott, ikke sant?

 

 

 

 

Hva er det verste som kan skje?

For å dra parallellen til voksenlivet og arbeidslivet handle det om å gi seg ut i ukjent terreng. Å fatte beslutninger, være tydelig på egne ønsker og behov. Ja, kanskje til og med drømmer.

Vi kan øve daglig på å bevege oss litt utenfor komfortsonen. Det å løse en ny oppgave eller løse en oppgave på en ny måte og være bevisst på hva det resulterer i av utvikling. Kanskje er det nyttig å våge og være tydeligere i kommunikasjonen med omgivelsene. Sjansen er ganske stor for at det vil lede til nye resultater og opplevelser. Hva er det verste som kan skje? Å mislykkes er kanskje ikke så farlig. Våger man å mislykkes våger man å lære, og å lykkes. Den som våger å utfordre seg selv vil gjøre komfortsonen større. Etter hvert vil det også koste mindre å gjøre ting som tidligere ble karakterisert som ubehagelige.

Å våge å ta steget utenfor komfortsonen kan være skremmende. Ta steget ut i livet og våge. Innse at det å mislykkes og kjenne seg såret er en del av livet. Det er først når vi tar inn hele livet, inklusive det som er skremmende og vanskelig som vi kan leve livet fult ut.

Når du har gjort ditt aller beste og allikevel mislykkes, har du kun havnet tilbake der du var før du forsøkte. Du har sikkert lært noe på veien og bedret forutsetningene for å lykkes neste gang. Overvinn frykten for å mislykkes. Det verste som kan skje er at du må prøve en gang til.

Du er verdt det aller beste livet kan gi deg.

Hva holder deg tilbake? Hva begrenser deg? Tillat deg selv å si: Ja, jeg er ukomfortabel, men jeg gjøre det allikevel!

 

Hva er så ditt neste steg? Du vil, du våger og du kan!

Lykke til.

 

Dette innlegget ble publisert i Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.