Hvordan er det med intelligensen din?

En alminnelig oppfattelse er at mennesker med god faglig kunnskap eller dyktighet har høy IQ. Det kan være en sannhet med modifikasjoner, selv om høy intelligens skaper gode forutsetninger for både kunnskap og dyktighet.

I boken «Bruk hodet enda bedre», utgitt i 2000, hevder Tony Buzan at vi er utstyrt med multi-intelligenser. Buzan tildeler oss mer enn IQ som kan måles i forhold til logisk sans, hukommelse og evnen til å lære.

Du kan trene hjernen din til å yte mye mer enn hva den gjør nå. Buzan tar for seg hva han kaller våre ti intelligenser. Disse kan hjelpe oss til å lære mere og få innsikt med eierskap til egne evner.

Trening virker.
Vi bruker faktisk mindre enn én prosent av hjernen. For å utnytte resten må vi vite hvordan. Tony Buzan mener en kontinuerlig personlighetsutvikling er nødvendig for å gjøre det best mulig både som student og seinere i arbeidslivet. Ta bevisste valg, legg strategier og gjennomføre planer. Ved å benytte alle de ti intelligensene kan vi oppnå nesten «alt» vi ønsker.

Nedenfor er de ti intelligensene kortfattet beskrevet.

De 4 første er de kreative og emosjonelle intelligensene:

Blomst opp av asfalten1 – Din kreative intelligens
Fortsett å dagdrømme. Dagdrømmen trener opp dine billedlige og fantasifulle tenkeevner. Du blir skapende. Lek med kreativiteten og fantasien.

 

 

2 – Din personlige intelligens
Bli bevisst dine personlige samtaler med deg selv. Hva snakker du med deg selv om? Skal du utvikle gode relasjoner med andre må du ta deg selv på alvor. Utfordre deg selv til å lær noe nytt. Gi deg selv pauser når du trenger å sortere egne tanker.

3 – Din sosiale intelligens
Tillat å se deg selv og andre som enestående og unike. Åpne for å være nysgjerrig på andre mennesker uten å dømme. Lytt til de du møter. Når du prater forteller du andre hva som opptar deg. Når du lytter til andre lærer du hva som opptar dem.

4 – Din åndelige intelligens
Hvor er du i «det store bildet»? Studer noe i naturen som vekker den interesse og nysgjerrighet. Hva gjør deg oppriktig glad? Utvikle sansen for humor og vær barnslig.

De 3 neste er de fysiske intelligensene:hjernetrim speilvendt

5 – Din fysiske intelligens
Kroppen din snakker og den kommuniserer med både deg selv og andre på forskjellige måter. Fysisk fostring, ernæring og avspenning henger sammen og gir deg overskudd. Sørg for å ta vare på deg selv så varer du lenger.

6 – Din sanselige intelligens
Leonardo da Vinci hevdet med snev av melankoli at altfor mange mennesker «ser uten å se, lytter uten å høre etter, berører uten følelse, spiser uten å smake, beveger seg uten tilstedeværelse, puster uten å oppdage lukter og snakker uten å tenke». Dette er vel ikke deg? Utforsk og utvikle alle sansene dine. Tren opp synet ditt til å skille mellom farger. Lær deg å skille mellom lyder i naturen. Gi nesa aromatiske overraskelser. Gi munnen nye smaksopplevelser. Gi huden jevnlig stimulans. Ha behagelige klær, smør inn hud og hår med oljer. Unn deg selv bevisstgjøring på hvordan sansene styrker dine opplevelser.

7 – Din sexuelle intelligens
Det kraftigste sexualorganet sitter ikke mellom beina, men mellom ørene. La fantasien din
gå amok. Kast hemninger og la kåtskapen blomstre. Utforsk din partner og deg selv. Lek med hverandre og vær ærlige med hverandre. Romantiske middager med stearinlys får pupillene til å utvide seg, og du blir mer forførende. Bruk musikk for å skape stemning. Styrk kroppslukt med naturlige oljer.

De siste 3 er de vi kjenner som tradisjonelle IQ-intelligensene:

8 – Din numeriske intelligens
Gjør overslag når du går og handler. La det gå sport i å gjette på totalsummen. Lek med tall. Lek med hoderegning. Inngå veddemål med resten av familien på forventet forbruk av drivstoff på bilen. Bruk kalkulatoren som en treningspartner. Vi har jo masse PIN-koder og passord i våre dager. Lag assosiasjoner for å huske disse. Det kan faktisk spare deg for svindel. Del opp et telefonnummer i grupper på tre og fire sifre slik at du får to «biter» å huske. Du vil fort merke forbedringer og få stor glede av denne treningen.

9 – Din romlige intelligens
Hvordan forholder former seg til hverandre? BowlingHvordan oppfatter du forholdet mellom ting i rommet? Utforske naturen igjen. Ta med deg et kart og se hvordan dette stemmer med terrenget. Fysiske aktiviteter som ballspill og dans er god trening for romlig intelligens. Lek med visualisering. Mange blir «hekta» på forskjellige spill på smarttelefoner. Dette er faktisk god trening for hjernen.

10 – Din verbale intelligens
Øk ordforrådet. Observer hvordan andre prater. Lek med ord. Bruk synonymer og varier dine formuleringer. Test ut hurtiglesing. Utforsk ord du har vanskelig for å forstå. Kanskje har du lyst til å lære et nytt språk. Du trenger «bare» å lære deg ca 1000 nøkkelord for å mestre det grunnleggende i et fremmed språk. Det gir fort en viss mestringsfølelse.

De 10 intelligensene henger sammen og utvikler du en av dem vil det gi synergieffekter for flere av de andre. Ja, det er overkommelig og du vil fort oppleve fremgang og tilfredsstillelse. Gi det en sjanse og velg en eller to intelligenser du vil utvikle.

Gjør enkle øvelser og se hva som skjer.

Åpen dør

Dette innlegget ble publisert i Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.