Dine opplevelser påvirkes i stor grad av dine holdninger.

Holdninger er det som påvirker våre opplevelser sterkest.

Dette er en fortelling om Anders som tok et valg i forhold til egne holdninger. En venn av meg fortalte historien:

Jeg jobbet sammen med Anders for mange år siden. Anders var en sprudlende og positiv person og mellomleder som alltid spredde glede rundt seg gjennom sine holdninger, væremåte og kommentarer. Han hadde også evnen til å føle på situasjoner og unngikk å overdrive og støte noen som hadde behov for å være litt «nede».

Når noen spurte Anders hvordan han hadde det, svarte han: «Skulle jeg føle meg bedre måtte jeg være tvillinger.»

Når noen hadde en dårlig dag var Anders der og fremmet positive synspunkter og hjalp folk til å se muligheter i problemstillingene. Hans positive påvirkning fasinerte meg og en dag spurte jeg ham hva som gjorde at han alltid var positivt fokusert. Anders svarte: «Hver dag når jeg våkner minner jeg meg selv om at jeg alltid har to valgmuligheter. Jeg kan velge godt humør eller dårlig humør. Valget av godt humør er enkelt. Når det skjer noe negativt kan jeg velge å bli et offer eller bygge lærdom av det. Når noen kommer og klager på noe kan jeg velge å akseptere at de har rett i sine klagemål, eller jeg kan inspirere dem til å se de positive sidene i livet. Jeg velger å inspirere positiv.» Jeg protesterte: «Det høres bra ut men det kan da ikke være så enkelt». «Jo, det er nettopp så enkelt» mente Anders. «Det handler om å ta bevisste valg. Når du går til sakens kjerne er det alltid bevisste valg det handler om. Du velger selv hvordan du responderer i forskjellige situasjoner. Du velger selv hvordan andre får påvirke ditt humør. Det er faktisk ditt eget valg hvordan du lever ditt liv

Jeg tenkte mye på det Anders innviet meg i.

Noen måneder senere byttet jeg jobb og min forbindelse med Anders forsvant. Jeg tenkte rett som det var på Anders når jeg tok meg selv i å gjøre bevisste valg i forhold til mitt eget liv.

Noen år senere fikk jeg høre at Anders var utsatt for en dramatisk klatreulykke og falt ned ca 30 meter fra en fjellvegg. Etter nesten ett døgn på operasjonsbordet og måneder med trening ble Anders utskrevet fra Sykehuset med flere stålskinner og skruer i kroppen. Jeg møtte Anders over en kopp kaffe ca 6 mnd etter ulykken. Jeg spurte hvordan han hadde det og svaret var egentlig ikke overraskende: «Skulle jeg føle meg bedre måtte jeg være tvillinger. Vil du se på arrene mine?»

Jeg takket høflig nei og spurte hvordan han hadde tenkt under ulykken. «Det første jeg tenkte på var min kone og vårt ufødte barn», svarte Anders. «Så mens jeg lå på bakken uten følelse i ben og armer kom jeg på at jeg hadde to valg. Jeg kunne velge å leve eller jeg kunne velge å dø. Døden frister ikke enda så jeg valgte å leve.» «Var du ikke redd?» spurte jeg. «Var du ikke bevisstløs?» Anders fortalte: «Ambulansepersonalet var helt fantastiske. De beroliget meg og sa at dette nok ville gå bra. Men da de rullet meg inn på operasjonsstuen og jeg så ansiktuttrykket på legene og pleierne ble jeg redd. Det sto skrevet «han er døende» i deres ansikt. Jeg forsto at jeg måtte gjøre noe. En av sykepleierne ropte til meg og spurte om jeg var allergisk mot noe. Ja, svarte jeg. Både leger og sykepleiere stoppet opp og ventet på mitt svar. Jeg trakk pusten dypt og ropte – «tyngdekraften». Spenningen slapp både hos meg og dem. Til deres smil sa jeg: «Jeg velger å leve. Operer meg som om jeg er levende, ikke død.»

Anders overlevde takket være en heltemodig innsats fra teamet som opererte ham og sine egne holdninger. Han blir stadig bedre gjennom trening og lever et rikt liv med kone og barn.

Av Anders har jeg fått bekreftelser på at jeg selv bestemmer hvordan jeg opplever mitt eget liv. Holdninger er det som påvirker mine opplevelser sterkest.

Hva er dine egen holdninger?

Hvorfor er dine holdninger slik?

Hvordan kan du selv påvirke dine egne holdninger?

Hvem bestemmer over dine holdninger?

Ønsker du kontakt? Trykk her

Dette innlegget ble publisert i Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.