Slik kan du forbedre din allmenntilstand og livskvalitet.

«Slik kan du forbedre din allmenntilstand og livskvalitet gjennom fysisk fostring, ernæring og hvile».

For en tid tilbake fant jeg inspirasjon, om dette, på en svensk yoghurtkartong. Målgruppen var barn og unge. Budskapet var «om du börjar träna mer måste du också äta mer och sova eller vila mer». Trening, ernæring og avspenning henger sammen. De er selve fundamentet for vår allmenntilstand og livskvalitet.

Dette gjelder for både barn og voksne. Å trene fysisk, samtidig som vi fokuserer på faglig og personlig utvikling er viktig. Vi blir gode på det vi trener på, både fysisk og psykisk. Dette krever mye, og kroppen trenger både riktig ernæring og hvile. I vår vestlige verden er vi svært opptatt av det fysiske og glemmer ofte den indre delen i mennesket. Mange er gode på å trene fysisk uten å ta hensyn til hva de spiser og drikker. Søvn og avspenning blir ofte nedprioritert i en stresset hverdag.

Har du allerede god balanse mellom fysisk aktivitet, ernæring og hvile. Fint, fortsett så med det.

Er du i ubalanse? Gjør erkjennelser og skap balanse i din tilværelse.

Trekanten på yoghurtkartongen er en god beskrivelse.

Lever du i ubalanse får du en dårlig tilstand og kan fort miste overskuddet og føle deg mistilpasset. Uten at du skal sammenligne deg med toppidrettsutøverne våre kan du allikevel lære noe av dem. Livet deres består i hovedsak i å skape balanse mellom trening, spising og soving.


Trening:

Fysisk fostring er viktig for menneskekroppen. Litt er ufattelig mye bedre enn ingenting. Du bestemmer selv hva som er riktig for deg. Fysisk trening skaper overskudd og er grunnlaget for god helse og trivsel.

Start forsiktig og øk etter hvert. Etter nye treningsøvelser er det vanlig å bli støl. Slapp av, det går over og kroppen venner seg fort til  de nye øvelsene. Mange plukker dette opp som en dårlig unnskyldning til å unngå trening. Vel, da vil de ikke nok. De fleste vil oppleve at fysisk trening gjør godt når de først kommer i gang. «Trøtt og sliten» blir fort konvertert til «pigg og klar» bare man kommer i gang.

Å trene sammen med noen kan være inspirerende for mange. Små oppnåelige mål er også stimulerende og øker motivasjonen når målene oppnås.

Er du vedvarende utslitt kan det være på tide å ta en tur til legen. Kanskje noe er galt eller du har underskudd av viktige byggesteiner som vitaminer og mineraler.

 

Ernæring:

I Norge har de fleste av oss råd til å spise sunn mat hver dag. Alt for mange av oss tenker for lite på hva som er «sunn mat». Det er masse tilbudsvarer som inneholder ingredienser som er svært billige for produsenten og direkte skadelig for oss forbrukere. Resultatet er alt for ofte «møkkamat», uten at vi tenker over det. Det mulig å finne sunne produkter og planlegging gjør matinnkjøp både enklere og billigere.

Har du dårlig fordøyelse og spiser mat du egentlig ikke tåler blir allmenntilstanden din dårlig. Mange går rundt og er intolerante overfor for eksempel gluten eller melkeproteiner uten å være klar over det. Den amerikanske talkshowvertinnen Oprah Winfrey definerte for noen år siden ”the 4 white bads” – melk, sukker, salt og raffinert hvetemel. Sjekk ut hva du har å vinne på å øke din bevissthet på hva du spiser.

Bruker du tiden på kjøkkenet smart, blir det lettere å trene seg til god almenntilstand. Både skapergleden og anerkjennelsen (fra både deg selv og andre) ligger latent på kjøkkenet.

Søvn og hvile:

Noen har behov av 9 timers søvn mens andre klarer seg med 4 timer. Noen tar daglig et par «powernaps» på 10 -15 min og har stor nytte av det. Finn ut hva som er riktig for deg og følg dette. Kanskje sover du for lite og bør legge om dine rutiner? Kanskje sover du for mye og går rundt og er slapp på grunn av dette? Se til å finne ro til å sove i passe mengde og med god kvalitet. Tenk deg en tilværelse hvor du er kvikk og lys våken hver morgen når du våkner av vekkeklokken, mobiltelefonen, barna, bikkja eller livsledsager.

Det er forsket mye på søvn og på nettet finnes det utallige tips om hvordan søvnkvaliteten kan forbedre for de som trenger det.

God balanse mellom trening, ernæring og søvn skaper overskudd til høy trivsel og livskvalitet uansett hva hverdagen består av. 

Dette er spesielt viktig i tider hvor hver enkelt av oss møter ekstraordinære vanskeligheter.

….og du, gi deg selv litt fri innimellom også. Gi litt «F» og unn deg selv å «skulke» fra det du har bestemt deg for. Det er en del av livskvaliteten det også.

 

 

Dette innlegget ble publisert i Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.