Slik oppnår du din fortreffelighet.

Ofte tenderer vi til å se tilbake på situasjoner som var preget av negative eller vanskelige erfaringer uten innfrielse av de forventninger og forhåpninger vi hadde. Vår egen utvikling og fremgang kommer kanskje i skyggen. Denne fokuseringen er iboende hos oss og fremmer vår bekymring fremfor å slippe løs gleden.

Mange mennesker har en forestilling om at hardt* og mye arbeid er en forutsetning for å lykkes på jobben og at dette vil gjøre dem lykkelige. De tar med stor sannsynlighet feil.

* Hardt arbeid er enklere når det inneholder mening, mestring og moro. Hardt arbeid er etter all sannsynlighet mangel av mening, mestring og moro.

Prioriter heller å utføre meningsfylte arbeidsoppgaver du har gode forutsetninger for å lykkes og trives med. Når du trives og er glad på jobben vil du nemlig ha mere suksess også. Ditt bidrag til virksomheten øker, både lønnsomheten og trivselen. Du vil oppleve en varig arbeidsglede og godt humør og vil gjøre godt for dine omgivelser. Også på fritiden vil du være tilfreds og glad med overskudd til meningsfylte aktiviteter og opplevelser.

Nå, når det nye året er godt i gang, er et godt tidspunkt for å tenke fremover og å se seg selv i speilet, evaluere og hente inspirasjon til fremtiden.

Ta med deg dine gode erfaringer fra fjoråret og la denne inspirasjonen prege deg fremover. Gjør en oppsummering på hva du faktisk fikk til og har grunn til å være stolt over fra fjoråret.

Øvelse:
Gjør denne oppsummeringen om din innsats på jobben det siste året i ro og mak i hyggelige rolige omgivelser. Skriv gjerne notater som du kan plukke frem senere.

1. Hva lyktes du svært godt med?
2. Hva er du mest stolt av å ha utrettet?
3. For hvem gjorde du størst forskjell?
4. Hvilke faglige ferdigheter er du mest tilfreds med å ha utviklet?
5. Hva har du utviklet positivt i din personlige profil?
6. Hvem har vært din beste støttespiller?
7. Hvem har du sett mest opp til rent faglig?
8. Hvilke 5 oppgaver fra ditt arbeidsliv ønsker du mere av i år?
9. Hvilke 5 oppgaver fra ditt arbeidsliv ønsker du mindre av i år?
10. Hva vil du gjøre for å skape mere begeistring og arbeidsglede for deg selv og dine arbeidskolleger?
11. Hvorfor velger du å fokusere på dette?
12. Hvilke resultat vil dette lede til for virksomheten du arbeider i?

Anerkjennelse er noe av det som gir oss mest glede. Affirmasjoner og positivt selvsnakk gir oss bekreftelser på egen verdi, selvfølelsen. Det å selv sette pris på det vi mestrer er viktig for å opprettholde gleden av «å være til». Vel skal vi lære av våre feil også. Det viktigste er kanskje allikevel å sette pris på egen mestring. Selv om vi gjør en del feil på veien er det nok suksess vi lærer aller mest av. Det er jo fremtidig suksess vi hele tiden strekker oss videre mot. Din «mening, mestring og moro» er forutsetninger for å trives og lykkes.

Du blir så fortreffelig som du tillater deg selv å være.

Ønsker du kontakt? Trykk her

Dette innlegget ble publisert i Personlig utvikling. Bokmerk permalenken.